Obesitas is een chronische vorm van overgewicht die aanleiding kan geven tot ernstige gezondheidsrisico’s. Obesitas gaat vaak gepaard met gezondheidsproblemen, zogenoemde comorbiditeiten. Deze kunnen het leven aanzienlijk verstoren en verkorten.
Wat is obesitas?
Oorzaken van obesitas
Obesitas ontstaat door een verstoorde energiebalans. Dat betekent dat je door eten en drinken meer calorieën inneemt dan je verbruikt. Als je dat lange tijd volhoudt, worden de overbodige calorieën omgezet in vetweefsel en ontstaat op den duur (ernstig) overgewicht.
Maar, obesitas is niet alleen het gevolg van teveel eten en te weinig beweging. Ook erfelijke factoren kunnen een invloed hebben. Of stofwisselingsziekten, zoals een te traag werkende schildklier. Toch lijkt het erop dat in de meeste gevallen omgevingsfactoren zoals eetgedrag, beweging en opvoeding de belangrijkste rol spelen bij het ontstaan van overgewicht en obesitas.
Gevolgen van obesitas
De klachten bij obesitas kunnen verdeeld worden in lichamelijke en psychologische klachten. Deze hebben een negatief effect op de levenskwaliteit van de patiënt.
Lichamelijke klachten ten gevolge van obesitas zijn onder andere: verhoogd risico op hart- en vaatziekten, longproblemen, hoge bloeddruk, diabetes, gewrichts-klachten, galstenen, spijsverteringsproblemen, slaap-apneu, menstruatiestoornissen, fertiliteitsproblemen, …
Onder psychologische klachten verstaan we voor-namelijk het ontwikkelen van een negatief zelfbeeld wat kan leiden tot een minderwaardigheidsgevoel, depressie, sociaal isolement, discriminatie, …
Criteria voor terugbetaling
- Minimumleeftijd van 18 jaar.
- BMI vanaf 40.
- BMI vanaf 35 met co-morbiditeiten:
- diabetes;
- slaapapneu;
- therapieresistente hoge bloeddruk;
- BMI vanaf 35 na eerdere bariatrische ingreep.
- Het gevolgd hebben van een dieet van minimum 1 jaar.
- Bereidheid de eet- en levensstijl aan te passen na de operatie.
- Goedkeuring van een multidisciplinair team (chirurg, psycholoog, endocrinoloog, diëtist).
Zelfbetalende patiënt
Sommige patiënten voldoen niet aan de terugbetalingscriteria.
Echter heeft obesitas (BMI meer of gelijk dan 30) een zware impact op hun leven.
Bij Dr. Devroe heeft u de mogelijkheid om de ingreep te laten uitvoeren in een zelfbetalend traject. Tijdens de consultatie zal hierop dieper worden ingegaan.
De BMI
Het absolute gewicht van een persoon is geen goede parameter om uit te maken of iemand obees is. Dit gewicht moet gerelateerd worden aan de lengte van die persoon.
Obesitas wordt daarom berekend aan de hand van de BMI (Body Mass index). Deze wordt berekend door het gewicht (uitgedrukt in kg) van de persoon te delen door zijn of haar lengte (in meter) in het kwadraat of BMI = kg/m².
Zo heeft een patiënt met een gewicht van 100 kg en een lengte van 1m60 een BMI van 39.
Al naargelang de BMI maakt men vervolgens een onderscheid in de graad van obesitas:
BMI-waarden houden geen rekening met het geslacht, de leeftijd en de etnische origine. De gewone BMI-waarden zijn niet van toepassing op kinderen, bejaarden en personen met een hoge spiermassa zoals bodybuilders.
Naast de BMI kunnen ook andere, meer verfijnde, metingen de obesitas van de individuele patiënt in kaart brengen. Zo kan door het bepalen van de lichaamssamenstelling gekeken worden hoeveel % vet en spiermassa aanwezig is. Echter bepaalt de wetgever dat terugbetalingscriteria afhankelijk zijn van de BMI.
BMI calculator
- Ziekelijk ondergewicht
- Ondergewicht
- Normaal gewicht
- Licht overgewicht
- Matig overgewicht
- Ernstig overgewicht
- Ziekelijk overgewicht